torsdag 6 oktober 2011

Ytterligare irritationsmoment

Idag skrevs jag in på universietet, och kan efter mitt möte med tysk akademi och byråkrati lägga till några punkter på varför Tyskland är ett u-land:
  1. Tysk effektivitet innebär allt som oftast att saker blir strukturerade, men egentligen inte alls effektiviserade, vilket i sin tur innebär att saker tar väldigt lång tid.
    (som vid dagens inskrivning, som började kl.14.45 och var schemalagd att sluta innan kl.17, då nästa programpunkt började, men som fortfarande höll på kl. 17.40, då en fjärdedel av studenterna fortfarande inte hade blivit inskrivna.)
  2. Sarah påpekade i en kommentar att öppettiderna i landet verkar vara anpassade efter hemmafruar. Och ja, detta stämmer till viss del, även om öppettiderna i städerna ändå liknar de svenska. Dock hittade Erica ett tydligt bevis på att hemmafrun är normen:


Detta var en del av det läromaterial som Erica fick under sin tyskakurs på universitetet i september. Markerat med rött är alltså den "vanliga/traditionella familjen" och "familjen där båda föräldrarna arbetar". Vilket innebär att när man som svensk kommer till Doppelverdienerfamilie inser man att "vänta lite.." -den "vanliga" familjen är en familj med en hemmafru.

1 kommentar:

  1. haha!
    Dessutom när det finns en hemmafru är det en "tradtionell familj" men när det är mannen som är hemma sá máste man ha en speciell förteckning för det för att pápeka att det faktiskt är mannen som är hemma; Familie mit Hausmann.

    SvaraRadera