måndag 3 oktober 2011

U-landet Tyskland

Som svensk finns det vissa saker man irriterar sej otroligt mycket på när man är i Tyskland. Här kommer tre av dessa:
  1. Affärerna har stängt på söndagar, även mataffärerna.
  2. Många restauranger tar ej kort och i vissa affärer, till exempel Media Markt i Konstanz - en av Media Markts drygt 230 tyska filialer-, tar de bara EC-kort (det lokala maestro-kortet).
  3. I Tyskland kan man inte få tillgång till Spotify.

5 kommentarer:

  1. Hihi, standard för mig har blivit att kika pá dörren till affären för att kolla vilka kort de tar innan jag gár in. : )
    Jag tar mig friheten att länka din blogg frán min sen i kväll, hoppas de är ok : ) Ses!

    SvaraRadera
  2. Precis! Jag brukar hugga tag i närmsta butiksarbetare och fråga "Entschuldigung. Kann ich hier mit meiner VISA-Karte zahlen?"

    Länka på bara, jag har länkat till dej :)

    SvaraRadera
  3. Nej, det är ju värre än här! Inget Spotify?? Tråkigt. Här måste man oftast bara ha franskt bankkort när man ska köpa något som man betalar varje månad, t ex mobilabonnemang, hyra osv... Som jag skulle sagt på franska: "Ultra nul!" Visât känns det lite efter i utvecklingen när allt är stängt på söndagar? Här är det mesta stängt även två timmar mitt på dagen och så stänger de typ 19.30, anpassat för familjer med hemmafruar ;) Vad kul det är att läsa om hur du har det! Som du sa så känner också jag igen saker i det du skriver, roligt att läsa!

    SvaraRadera
  4. Och visst betyder det du skrev på tyska "ursäkta, kan jag betala med mitt VISA-kort här"? :) har haft min andra tyskalektion idag och det är jättekul! Men vi går i en grupp som redan har gått en nybörjarkurs, så det är lite knepigt, men jag förstår jättemycket! Har du tips på bra hemsidor med lexikon och grammatik? :) kram!

    SvaraRadera
  5. Sarah, du har så rätt så! Tyskan är ju på topp! Sedan kann du redan du lägga märke till följande saker med meningen:
    - Entschuldigung = ursäkta. Ett bra ord att kunna!
    - Substantiv (Karte) skrivs alltid med stor bokstav,

    Och överkursen:
    - Verbet som står i infinitiv, här: betala, kommer alltid sist i en mening med flera verb.
    - Det heter die Karte, men jag säger meineR Karte, eftersom prepositionen mit styr dativböjning, vilket gör att die blir der.

    Åh, ser redan fram emot nästa språklektion!

    SvaraRadera