torsdag 9 februari 2012

BLOND på insidan

Isabella Löwengrip (aka Blondinbella) har slagit till och skrivit en förkastligt dålig (och verklighetsfrämmande) debattartikel på SVT debatt.

Just nu läser jag Labour Economics och det är inte lönsamt att skola om sej en eller till och med två gånger under livet för att hoppa på en ny yrkesbana. För att skola om sej kostar otroligt mycket pengar. 4 års studier motsvarar inte bara 200 000 i studieskulder, utan även 4 år av förlorad arbetsinkomst. Det kommer aldrig bli lönsamt för en 45-åring att byta karriär!

Och om denna 45-åring hade kunnat byta karriär till ett mer "kul" jobb (som Isabella poängterar är viktigt) som inte kräver utbildning, hade denna person gjort det för länge sedan istället för att slita ut kroppen som lagerarbetare. Dessutom kan man fråga sej vem som undviker ett jobb som både är kul och där man "tjänar pengar" så man kan "leva fritt"..?  Alla jobb på arbetsmarknaden är inte högavlönade och 100% tillfredsställande utan att slita på kropp eller själ. Dessa drömjobb finns inte för alla svenskar.

Notera att detta är kritik mot en urusel debattartikel med otroligt dåliga argument som i princip bara byggs på godtycke, inte i Reinfeldts uttalande i sin helhet. Även om jag inte är moderat måste jag ändå påpeka att det ligger något bakom att en högre livslängd och tillväxt endast i befolkningsgruppen pensionärer leder till lägre pensioner. Om vi inte accepterar det måste vi helt enkelt jobba längre, och denna ekvation är ett av framtidens stora problem. Men vår kära Blondinbella sitter inte med lösningen.

3 kommentarer:

  1. Skrev en aslång kommentar till det här men det blir ett inlägg istället senare.

    SvaraRadera
  2. Nej, det är ju knappt att det för vissa lönar sig att utbilda sig i 3-5 år för att sen jobba med det jobbet hela livet. Känns ju också som att Blondin-Bella är tjejen med erfarenhet av att söka jobb och skola om sig.

    SvaraRadera
  3. Blondinbella är ju totalt omedveten om klass. Men det är väl inte så konstigt, hon har alltid haft pengar och hennes pappa såg till att hon kunde bli rik på bloggskrivandet. Hon borde få vara pank och arbetslös några år så hon förstår varför folk tar jobb som inte är "kul"

    SvaraRadera