torsdag 10 maj 2012

Homeopa...thetic

(Förvarning: långt inlägg, men akc så intressant! LÄS för tusan!)

Idag gick jag till doktorn. Av taktiska skäl valde jag direkt bort alla läkare som var specialiserade inom homeopati. Varför? För att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis för att det fungerar, överhuvudtaget. Ganska dåligt betyg. (En del argumenterar för att "det funkar ju lika bra som placebo, så om folk tror på det och det hjälper för dem kan man ju inte säga att homeopati inte funkar..". Jo visst, det argumentet kan man ju säga om många andra saker också, men jag känner inte många som förespråkar sockerpiller eller förbön för att bota svåra sjukdomar - varför skulle detta vara annorlunda?)

Jag hittade en läkare i Altstadt som var på Uni Konstanz lista över läkare och som inte var specialiserad på homeopati. Där bokade jag en tid och jag har precis kommit tillbaka från mitt besök.

Hur var det? K A T A S T R O F

Läkaren i sej var en jättetrevlig kvinna, full med sprudlande energi. Däremot blir jag aningen skeptisk när hon lägger 75% av min tid med henne på att inte göra en undersökning av mej som patient utan istället pracka på mej hennes övertygelser. Detta gjorde hon med roliga bilder (som hon ritat själv) som förklarade självklarheter, som att kost, psyke och motion alla samverkar och att när vi blir sjuka är det någon av de tre bitarna som inte är helt i topptrim. Sedan relaterade hon ständigt till "Ni som ekonom förstår ju detta med.." "om Ni har minus på hälsokontot kommer Ni bli sjuk. Om Ni har minus på bankkontot kan Ni inte bygga något hus." Sedan promotade hon sin vitamin D3-undersökning som iochförsej kostar 40 euro, och det täcks inte av sjukförsäkringen, men "80% av alla över 18 har brist på vitamin D3 och därför är det också 80% risk att Ni har det.." (Detta idiotargument som ingen ekonom skulle köpa orkar jag inte ens gå inte på..!)

Sedan när hon skrev ut ett recept på ett läkemedel sa hon att jag inte skulle få antibiotika, eftersom det påverkar hela kroppen (där håller jag med) "så jag skriver ett recpet på ett homepatiskt medel med aktiva vegetabiliska ämnen" och då sa jag "eeh, alltså, jag tror inte på homeopati, så jag tror inte jag vill ha det receptet." Då lade hon 10 minuter på att förklara att homeopati är verkligt, trots att man inte kan mäta det (det sa hon inte rakt ut, men exemplen hon gav mej antydde detta).

Exempel 1:
Ni går bakom en bil och andas in avgaserna. Känner Ni något? -Nej, det gör Ni inte, men det är ju bevisat att det är skadligt.

Exempel 2:
Ni besöker Fukushima. Känner Ni att det är dålig? Nej, men Ni kommer dö av det. Era celler kommer ta skada och Ni kommer dö.

Underförstått: Vissa saker kan man inte känna (metafor för "mäta") men ändå skadar de (översatt till homeopati-språk: "våra mediciner hjälper även fast man inte kan mäta det, liksom radioaktiv strålning skadar fast en vanlig människa inte känner det.")

Hon babblade på om att hon som vetenskapsinriktad läkarstudent också var otroligt skeptisk till homeopati i början, men att hon ändrat sej efter att ha jobbat med fysik och gjort experiment (för homeopati har tydligen med fysik att göra och "läkarvärlden och fysikerna arbetar inte tillsammans, men de borde göra det!") så anslöt hon sej till homeopatin.

För att hon tjajade så in i bänken med sina teckningar och knepiga exempel tog jag till slut emot receptet med tanken "jag googlar när jag kommer hem". Vad har jag hittat om det "aktiva vegetabiliska ämnet" Arnica? Följande:

  • Homepatiska läkemedel med Arnica innehåller "extremt små" eller "oupptäckbara" mängder av Arnica
  • Arnicas påstådda verkningseffekter stöttas inte av medicinska undersökningar

Jag kommer alltså inte lägga 10 euro på att hämta ut receptet på ett apotek. Däremot fick jag med mej zink-tabletter (jag har googlat, zink-brist är väldigt ovanligt) och selen-tabletter (brist på selen är ännu mer ovanligt). Västra Götalands Läns sjukvård kommer alltså faktureras för att jag har suttit och lyssnat på ett psykfall i 45 minuter och fått med mej kosttillskott hem. Heja tyska sjukvården!

3 kommentarer:

  1. Hej Ellie

    Jag tror på homoepati, men läkaren ska fört göra en grundlig undersökning och ta prover, sedan kan läkaren konstatera vad som är problemet. Många gånger går det då att undvika antibiotika och använda sig av naturläkemedel.
    Jag tror du har fått tyvärr en inte seriös läkare.
    kramar mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan mamma,
      jag tror att anledningen till att du och många andra tror på homeopati är för att ni inte riktigt har koll på vad grunden i homeopati är, eftersom de har försökt gömma grunden under en massa folkvett (som att allt hänger ihop) och inrikta sej på naturläkemedel, som i vissa fall hjälper. Men själva homeopatin i sej hjälper inte. Men det kan jag redan ut i nästa blogginlägg.
      Jag ska vila och äta bra så kommer jag nog blir frisk. :)

      Radera
  2. Gillar hur du berättar att det är intressant redan i början... :)kram sofia

    SvaraRadera