lördag 28 januari 2012

Fasnacht = Fasnet

Hej hopp! Nu ska jag äntligen förklara vad som hände förra helgen, nämligen Fasnacht eller Fasnet som det heter på schwäbisch (dialekten som pratas här). I andra delar av Tyskland heter det Fasching eller Carneval.

Fasnacht var tidigare den sista natten före fastetidens början, upplagt för en hejdundrandes fest helt enkelt. Nuförtiden börjar Fasnachtstiden redan den 11 november klockan 11:11 och håller på fram till askonsdagen. Här i Konstanz firas Fasnacht alltid på "smutsiga torsdagen" = Schmutziger Donnerstag (torsdagen efter askonsdagen).

Under Fasnacht är alla i staden utklädda och det finns många olika traditionella dräkter och färger beroende på var man kommer ifrån. Här i området är gult och rött populära färger, eftersom det är Schwabens färger. De traditionella dräkterna är de som ni har sett förut på bild - de som ser ut som färgglada fiskfjäll som toppas med någon sorts tuppkam..


Die Umzüge (tågen som går genom staden) genomförs av stadens Zünfte (gillen eller skrån) som har matchande dräkter. Under Narrentreffen, som var i helgen, samlades skrån från 69 (!) olika städer från Baden-Würrtemberg, Bayern, Schweiz och Österrike i just Konstanz och festade i tre dagar, hade aktiviteter i staden och gick i två olika tåg: ett på fredagskvällen och ett under söndagen.

Många springer omkring med en urinblåsa från en gris och slår folk

Nu står Fasnacht för att man ska "städa ut vintern och driva bort vinterns andra och demoner". Därför är djälvuls- och demondräkter vanligt förekommande. Många dräkter har också klockor, knäppor och andra acessoarer som låter mycket för att vintern ska drivas bort. Många är otroligt duktiga på att snärta med piskor, så det förs ett himla väsen. Musik är också en självklar del av varje Fasnacht, trummor, blås och flöjt. Häxorna är alltid de galnaste i tågen, de springer omkring och städar bort våren med sina kvastar och passar även på att tillfångata sköna möer och låsa in dem i t.ex. en vagn och sedan måla färg i ansiktet på dem.
Häxorna från Offenburg låste in flickor i en träbur


Det är även helt tillåtet att måla folk i ansiktet som inte är utklädda, samt att rufsa om håret på flickor med långt hår. En dag under Fasnacht får vi kvinnor klippa av alla mäns slipsar. Dock har jag glömt vilken dag det är, men mitt WG kommer påminna mej.


En sak till som är värd att nämnas är att man till de deltagande i tågen skriker olika saker beroende på var man kommer ifrån. "Narri" och "Narro" eller bara "Honarro!" är de vanligaste här i södra Tyskland. Detta för att just narren har en central roll i Fasnacht. Narren var den som hos kungen fick driva med samhället och kungen själv, ofta genom förklädnad, sång och andra roligheter, och på så sätt hålla kungen uppdaterad om riket och dennes popularitet. Allt utan risk för att bli av med huvudet, narren var skyddad. Samma uppgift har narren i Fasnachtståget, ta upp allvarliga teman på ett roligt och tänkvärt sätt. Narrentreffen innehöll dock ingen samhällskritik som jag kunde uppfatta, men det kanske var för att alla mest skulle visa upp sej. På "riktiga" Fasnacht kanske det blir mer sådant. Jag vet att det defnitivt är mycket sådant i Basler Fasnacht.

 Sanni och Kayleigh

 Han hade bästa platsen i hela stan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar