torsdag 29 mars 2012

Bad planning..

Idag skrev jag klart all fakta i mitt arbete och skulle sätta mej med analysen och språk under kvällen. Dock har halva mitt WG anledning att fira just ikväll, så vi lagade mat och åt tillsammans, vilket tog cirka tre timmar av min dyrbara tid.

Därför har jag bara fixat lite stavfel och småsaker och känner mej något stressad inför morgondagen. Inte bra.

Men, men. Nu ska jag sova och samla krafter och imorgon ska jag få färdigt arbetet!

Förresten, är det bara jag som undrar över hur Petra Mede kunde bli årets kock..?

Artikeln är från DN.se, och hon heter tydligen Sigrid..

Får man vara stolt?

Under lunchen på uni idag åt jag med en tjej jag inte känner, eftersom jag inte hittade någon att äta med (sedan anslöt iochförsej en Martin som jag känner lite grann). Vi pratade och hon märkte inte att jag var utbytesstudent förrän jag sa det och då ställde hon naturligtvis frågan som alla ställer:

"Hur har du lärt dej så bra tyska?"
och jag svarade det jag alltid svarar:
"Jag började plugga tyska i 6:an ända fram till studenten och sedan ville jag förbättra min tyska ännu mer, så jag pluggade två terminer på Uni Innsbruck och sedan dess kan jag så bra tyska som idag."
och sedan frågade hon det som väldigt många frågar:
"Jaha okej. Men du har inte någon tysk familj eller så?"
och då måste jag, lika motvilligt som alltid, säga:
"Jo, min mamma kommer från Schweiz"

Varför måste alla alltid ha ytterligare anledningar till att min tyska är bra? Räcker det inte med att jag faktiskt har lagt ner tid och energi och har lärt mej det? Nej, det måste ju finnas något mer, som att min mamma är från Schweiz. Det förklarar ju saken. För min tyska var ju precis lika bra när jag gick i 3:an på gymnasiet som den är nu. Not. Men då hade jag en schweizisk mamma och nu har jag en schweizisk mamma.. Vad är då skillnaden? -ATT JAG HAR LÄRT MEJ TYSKA GENOM ATT PLUGGA PÅ UNIVERSITET OCH BO UTOMLANDS. Ja, just det.

Nästa gång tänker jag blåneka när någon frågar om jag har släkt i ett tysktalande land. Det är för tusan inte relevant.

Så där ja. Back to work.

tisdag 27 mars 2012

SÄR SKRIVNING

Eftersom ishockeyn har tagit slut har jag nu börjat springa. Inte likt mej, jag vet, men det går ganska lätt att jogga i Konstanz eftersom staden är så vacker. Dessutom är jag lite taktisk och springer in i stan först, för att avsluta vid Rhen och Bodensjön, så jag har den bästa biten sist.

Målet är att springa drygt tre kilometer tre gånger i veckan. En mil i veckan låter helt okej för min del. För att ta reda på hur lång min löprunda är ville jag leta reda på en hemsida där man kan rita ut sin runda. För att hitta hemsidan googlade jag just på "löprunda". Och vad hittar jag?

Den första sidan med träffar visar bara bloggar. Ordet "löprunda" förekommer i tre av träffarna. Orden "löp runda" förekommer i åtta! Herregud, människor! NI SPRINGER LÖPRUNDOR INTE LÖP RUNDOR!

Första träffen på google om man bara söker på "löp":
"Tikens könsliv. Lite information om löpet och dess olika faser."
- Är ni fortfarande säkra på att ni går på löp rundor?

EN SAK = ETT ORD, goddammit!

Update: För er som fortfarande är osäkra kan ni ladda ner ett program som hjälper er att säga vilka ord som sitter ihop och vilka som inte sitter ihop. Och precis som i alla dataspel för barn blir man guidad av ett gulligt djur, i detta fall en tecknad noshörning. Enjoy!

måndag 26 mars 2012

Hemskheter i världen

Nu sitter jag med mitt Finanzpolitik in der EU-arbete och har fått ihop drygt 5 sidor av 12. (By the way, när man räknar sidor istället för att titta på innehåll vet man att arbetet är dåligt.)

När jag vill ta en liten paus tittar jag på nyheter. Det känns liksom inte som att jag flyr från mina studier då, utan mer som att jag utbildar mej inom ett annat område. Som att varva med annat plugg och inte strunta i plugget totalt.

Tyvärr hittade jag en nyhet som gjorde mej handlingsförlamad. Världen är så otroligt sjuk och ibland undrar jag om vi människor innerst inne inte är onda varelser som förtjänar att utplånas från jordens yta.

Utdrag ur artikeln:

"Oksana (18 år) våldtogs flera gånger av tre unga män. Därefter misshandlades hon svårt, virades ini en filt och dumpades på en byggarbetsplats där förövarna satte eld på henne. Mirakulöst nog överlevde Oksana. Men de gripna pojkarna släpptes snabbt - deras föräldrar hade politiska kontakter."

Detta är en "vanlig" hemsk nyhet, sådana ser vi var och varannan vecka. Men sista stycket lyckas ändå gripa tag i mej och tränga igenom min tuffa, västerländska mediesköld:

"Oksana har nyligen opererats på sjukhus i Donetsk. Hon har brännskador på halva kroppen och har tvingats amputera höger arm och båda fötterna för att stoppa spridningen av kallbrand."

Oksana är 18 år, född 1993 eller 1994, hennes vuxna liv har precis börjat och hon har ingen högerarm kvar och inga fötter. Och hon kanske aldrig kommer få rättvisa, allt på grund av att vissa människor tror att de står över lagen och att de kan göra vilka grymheter som helst.

Om och om igen har det bevisats i experiment att vi är kapabla att göra vadsomhelst, bara en läkare säger till oss. Eller om vi har makten över någon annan. Eller att vi bara blir lite mindre moraliska när vi har ett par solglasögon på oss. Varför?

söndag 25 mars 2012

Weekend i Bern

Här kommer en bildspecial från Bern!

 Första stoppet: Bärenpark

 Berner Altstadt, där Kristian bor

Kristian bor i värsta bohem-wg:t. 

  Tavlor gjorda av tjejen som hyr ut sitt rum till Kristian

Zeitglockenturm (Zytglocke på dialekt, förstås)


 Reitschule, ett stenkast från uni.
Var från början en ridskola för rikemansbarnen i Bern.
Under 80-talet ockuperades huset av ungdomar som tyckte att det inte fanns något ställe för dem i Bern. Nu är det kulturmärkt (med graffitin) och ett kulturcentrum där folk kommer och går, och bor gratis.

 Parlamentet

 Grillkväll vid Aaren (floden som rinner genom Bern)

Grillkvällen avslutades på stan. Här Kristian med Eetu från Finland 

 Bern var otroligt vackert med täckta gågator överallt i gamla stan (på tyska: Bogengänge, bästa översättningen jag kunde hitta var valvgångar)

 Lägg märke till dörrarna nedanför tornet på båda sidor. Överallt finns det dörrar till källarlokaler som kan inhysa både pubar, restauranger och affärer.

 
Tyvärr var Einstein-huset stängt för renovering, men vi fikade på Einsteincafét precis nedanför.

Sista dagen åkte vi upp på "huskullen" ca 800 meter över havet. Tyvärr var det disigt, vilket gjorde att vi inte såg alperna, men jag har hört talas om en festival som ska vara på denna "kulle" i juli. Vi får se om det passar in i tentaperioden att åka dit. Antagligen inte, men det skadar inte att kolla.

SM-final i Bandy

Innan jag säger något om Bern måste jag säga: OJOJOJ, vilken FINAL! Villa verkade uträknat efter underläge med 5-1 efter första halvlek, men lyckade sätta press på Sandviken genom att reducera till 6-5. Där tog det slut, men Villa har ändå hedern i behåll. Ser fram emot nästa säsong!

lördag 24 mars 2012

Uppladdning för SM-final


Ikväll har jag kommit tillbaka till Konstanz och skypeat med min älskade fästman och med hans lillebror Samuel. Det hetaste ämnet har förstås varit Villa BK och SM-finalen på studenternas imorgon. Kjellqvistarna har laddat upp hemma och Samuel passade på att jämföra mej med en bandygigant:

"Ellinor och Esplund har gjort samma resa. Åkt utomlands för att tjäna pengar och är nu bittra över att de inte kan vara med när Villa spelar SM-final."

Stackars Samuel har gått och blivit sjuk och lät meddela att han just nu går på "fyra mediciner".
"Låt mej gissa", sa jag "halstablett, nässpray, någon sorts hostmedicin och alvedon"
"Helt rätt", sa Samuel.

Sedan att det inte var "någon sorts hostmedicin" utan c-vitamin-tillskott var inte relevant i Samuels värld. "Det är ju medicin om man har köpt den på Apoteket".

torsdag 22 mars 2012

Resor!

Om 8 timmar bär det av mot Bern i Schweiz! Där ska jag träffa Kristian som också pluggar civilekonom intriktning tyska på Linköpings Universitet.

Eftersom det kommer vara lite tomt här på bloggen till lördag, då jag kommer hem igen, ger jag er 360 grader (eller, nästan, 180 kanske..) från kyrktornet i Freiburg som ni kan titta på så länge!





onsdag 21 mars 2012

On the pluggfront vieles neues

Rubriken blandar svenska, engelska och tyska hejvilt - precis som jag gör nuförtiden. Det är nämligen så att jag har en del att göra, eftersom jag bestämt mej för att skriva ett arbete i kursen Finanspolitik i Eu, istället för att skriva tentan i slutet av april. Om jag klarar av att knåpa ihop ett arbete på 12-15 sidor på två veckor på tyska borde jag få ett godkänt betyg och därmed ha de sex högskolepoängen bakom mej och därefter helt kunna fokusera på statistiktentan den 21:e april.

Ikväll kommer några av svenskarna till mej för att äta överbliven födelsedagstårta. Icas mintchokladtårta har stått och gottat till sej i frysen sedan den 28:e februari. Med tanke på att tårtbiten som blev över från tårta nummer ett höll sej fräsch i kylskåpet i två veckor borde nog tårta nummer två inte blivit dålig i frysen.

När svenskarna har gett sej av får jag försöka skriva ner några till sidor på mitt Hausarbeit (som har tema "Sverige som nettobetalarland i EU"). Jag har redan skrivit drygt fyra sidor, så att knåpa ihop 12 till nästa fredag känns inte helt omöjligt. Bara otroligt tråkigt...

Något som är otroligt roligt däremot är att jag får besök om exakt två veckor! Då kommer Josef med föräldrar och lillebror. Då får vi hoppas att vädret är lika bra som det har varit här den senaste veckan. Blått så långt ögat kan nå.

Förresten! Jag har fått mitt resultat från tyskakursen och jag fick 1,0 - det bästa betyget man kan få! Det var verkligen en kul överraskning!

söndag 18 mars 2012

Nya bekantskaper!

Igår passade jag på att åka till Freiburg med de nya utbytesstudenterna som har kommit till Konstanz. Det var väldigt spännande att få träffa nytt folk, framförallt eftersom jag visste att det borde finnas minst fyra (!) svenskar med på resan. Hur visste då detektiv Ellinor detta?

- I den nya facebookgruppen för s.k. internationals dyker namnet Åberg upp. En svensk.
- Vid klickande på namnet Åberg dyker en bild från Uni Konstanz upp (the Mensa-view).
- Där sitter Herr Åberg med inte mindre än tre fellow, svenska, students.
(Dessutom hade en tjeck skvallrat om att han hade stött på en svensk vid namn Oskar på en fest.)

Alla fyra svenskar var med på resan och det var riktigt kul att träffa dem! Även fast vi antagligen är helt olika så har vi ändå gemensamt att vi är svenska studenter som valt just Konstanz. Och då det är det vi lever i nu, blir det också det viktigaste och det binder samman.

Något av det första som en av tjejerna sa när jag sa "Hej! Jag är svensk och pluggar också här!" var "Kul! Är det du som har en blogg?". Sedan visade det sej att två av svenskarna hade sett min blogg innan de åkte till Konstanz. Det är riktigt kul att folk söker efter information om att plugga i Konstanz och sedan hittar något jag har skrivit! Jag hoppas att jag har kunnat ge lite matnyttig info.

Med detta i bakhuvudet blev jag lite nyfiken och kollade upp vad sökorden har varit för att komma till min blogg den senaste veckan, och det är tydligt nischat mot info om att bo och plugga här:
  • Blogg Konstanz
  • Konstanz Universität Mainau
  • Konstanz Universität
  • Studera i Konstanz
Men en del som har kommit hit har sökt på lite mer udda saker, som:
  • asbest pluggar
  • häxor brinner
Jag kan ju förstå att sökorden ledde dem hit, men tanke på saneringen av Uni Bib och traditioner kring Fasnacht (men man bränner en docka - inte häxor!). Det mest udda var dock "hk tornardo melerat garn". Prosit?

Sedan är jag också lite besviken på de trogna läsare som fortfarande inte kan min bloggadress! Hur svårt kan det vara? Trots enkelheten i mitt namnval är ändå de populäraste sökorden:
  • svenskanikonstanz
  • svenskan i konstanz

Skärpning!

fredag 16 mars 2012

Ishockeymatch!

Idag var sista istiden med ishockeylaget Frauenpower. Det spelades match mot.. ööööh.. ett annat mixat lag och vi vann! 17-15. Om en tjej gjorde mål räknades det dubbelt. Jag gjorde tre mål (dvs 6 poäng). Helt okej.

Vi ska träffas igen och äta tillsammans med laget, så vi får en ordentlig chans att prata med alla.

Såhär glada blev vi när vi vann!


Och lägg märke till vem som har kaptenströjan! Jag tog tröja tredje sist och såg inte det stora C:t förrän en i laget sa till mej innan andra perioden började..

Just det är problemet..

Under gårdagen länkades det flitigt till en artikel i DN om att utbildade civilekonomer snabbt får jobb och att de får hög lön. Det känns ju bra för mej och för mina kurskamrater, men å andra sidan är detta ett problem. Många sökte civilekonomprogrammet mitt år bara för att:
  1. Finanskrisen hade slått till, så det fanns inga jobb
  2. Man ville säkra sin framtid med en utbildning som gav jobb och hög lön
Det är ju förståeligt, men en annan anledning som borde finnas med i tankegångarna är rimligtvis "för att jag är intresserad och vill jobba med detta" alternativt att man har fallenhet för ämnet ekonomi. Men dessa två aspekter har jag hört få lyfta upp under utbildningen och det har även märkts på studieresultaten. Vår årskull har varit den sämsta hittills när det gäller provresultat, någonsin. Enda trösten är att vi var otroligt grymma på juridiktentan i ettan (som fick programansvarige att skämta om att vi alla hade valt fel program och kanske borde valt internationell affärsjuridik istället) och att det ryktas om att årskullen under oss, otroligt nog, presterat ännu sämre..

Målet med en utbildning ska ju vara att vi tillsammans lyfter varandra. Att vi är engagerade och lär oss. Sedan när vi sitter där med en examen ska alla veta: Aha, hon/han är utbildad civilekonom från LiU - där har de en bra utbildning med engagerade studenter!

Det skulle vara otroligt hemskt för de studenter som faktiskt vill detta till 100% om de andras studieprestationer svärtar ner allas rykte.

Men det drabbar nog inte mej. Jag är en ju en turstämplad tvilling. (Okej, denna artikel innebär bara att jag var ambitiös under grundskolan och att jag inte kommer hamna i fängelse eller börja knarka, men det måste ju ändå vara något positivt när man ska söka jobb..)

torsdag 15 mars 2012

Bildbevis

Konstanz by day

Konstanz by evening

 Med zoom uppfattar även kameran alperna som man ser tydligt med blotta ögat.

Tyvärr blir färgerna grumligare med zoom, men ni fattar grejen.

Det var värt ett tappert försök. 

Vacker kväll

Alltid ska de finaste scenerna dyka upp när man glömt eller, som idag, medvetet lämnat, kameran hemma.

När jag satt på bussen påväg till blomaffären för att köpa växter till WG:t åkte jag som vanligt över Rhen. Och där såg jag den rosa-blåa skymningen, hamnen med Imperia och bakom: alperna. Helt snövita med ett rosa skimmer av solnedgången. Underbart vackert, och 15 minuter senare var det borta. Ingen bild, bara ett minne.

Jag ska vara på samma plats vid samma tid varje dag denna vecka för att kanske få den möjligheten igen. Min kamera kommer inte göra vyn rättvisa, men det är värt ett försök..

Hej igen, Konstanz. Skönt att se dej.

tisdag 13 mars 2012

Prestigelös???

Nu sitter jag i sommarjobbsträsket och tänker slänga iväg lite mejl med CV och hoppas att någon kommer förstå att jag kan tillföra något, trots att jag bara kan sommarjobba i augusti.

Det som slår mej när jag läser sommarjobbsannonser på till exempel Platsbanken är att otroligt många söker någon som är "prestigelös". Jag hade aldrig hört ordet förut och i mitt huvud fick det genast en negativ klang. Därför tog jag och sökte på ordet och hittade.. ingenting. Inte en enda synonym, inte en enda förklaring. Bara en massa andra förvirrade jobbsökare som alla hade olika teorier om vad det kunde betyda.

Anledningen till detta är enkel. Vi tror att alla runt omkring oss är så ordnade och perfekta och har koll på allt. Alla andra kan skriva ett utomordentligt CV på tre minuter och vet precis hur man formulerar ett mejl till högste chefen på ett företag. Nej. Så är det inte. Majoriteten av oss har ett hum om vett och etikett, men vi använder oss av internet och exempel från andra för att få ihop ett bra slutresultat. Och då kan det hända att vi kopierar något rakt av som vi inte riktigt förstår. "Alla andra gör ju så, så då måste det vara rätt." Våra kära arbetsgivare är precis lika dåliga på att skriva jobbsökarannonser som vi är på att skriva CV:t när vi söker dem. Därför använder de sej av vad andra har haft i sina annonser, och så sprider sej ordet "prestigelös".

Några bra synpunkter jag hittade på nätet angående ordet:

Anonym kommenterar det här blogginlägget på detta vis:
"Jag har också funderat över detta med att vara prestigelös. I positiva ordalag kunde man tolka det så att man vill skapa en platt organisation. Inga översittarfasoner helt enkelt. Inga vassa armbågar ska behövas.

Men i negativa termer befinner sig de prestigelösa på botten av hierarkin och stöttar de prestigefyllda medarbetarna snällt och undergivet. 

Jag väljer att tro på de positiva tankegångarna kring prestigslösheten. Tyvärr så är det mer sällan man kräver prestigslöshet i platsannonser där man söker en chef. Denna egenskap ska oftast ekonomer och assistenter ha. Kan det vara positivt tro?"

En annan anonym säger detta:

"Jag har precis gjort en sökning på ordet via Wikipedia, google.se. susning.se och Ne.se och får inget svar annat än att jobb24 lägger upp ordet i en lista av 2008/2009 års mest populära ord och egenskaper i rekryteringsannonser. De träffar jag får är också just bland jobbannonstexter.

Betvivlar faktiskt att alla rekryterare som använder ordet vet vad det betyder. Och finns det ingen vettig översättning för av ordet i Svenska Akademins ordlista eller NE.SE konfunderar det mer än det förtydligar för den stackars arbetssökande personen."

Jag kan tillägga att denna diskussion ägde rum våren 2009. Nu, tre år senare, finns det fortfarande inte någon synonym att hitta på nätet. Bara människors åsikter och tyckande. Ett CV ska vara kort och lättförståeligt, en jobbannons likaså. Använd inte ord som inte har en vedertagen betydelse..

PS. Självklart kommer jag även söka jobb som söker "prestigelösa" människor, då jag tror att ingen arbetsgivare skriver ut en negativ egenskap som något önskvärt.  

torsdag 8 mars 2012

Jag blir så less!

Idag är det internationella kvinnodagen. Och då debatteras det hit och dit. "Finns det egentligen någon diskriminering av kvinnor?" "Behövs verkligen den här dagen?"

Och det kan man fråga sej. Att tänka kritiskt är viktigt.

Tyvärr finns det alltid idioter som hörs mest. Exempel från kommentarsfältet i Svt Debatt (debattartikeln handlar om löneskillnader mellan kvinnor och män):

"Det finns inga statistiskt signifikanta löneskillnader mellan könen i Sverige längre. Om de finns så tjänar kvinnor de facto mer än män, d v s om alla andra faktorer rensas bort.
/.../

I slutändan, efter att yrkesskillnaderna är bortrensade, har män i snitt 5,9% högre lön än kvinnor. Vad förklarar då denna skillnad?
Är det anti-feminism?
Nej, inte alls! Den skillnaden förklaras av ledarpositioner och chefskap - att män är mer kompetenta som ledare och chefer än kvinnor.
Vad kvinnor i gemen måste göra för att nå mannens nivå vad gäller ledarskap är att i grunden lära sig att det är resultat som räknas.
Kvinnans problem är fortfarande – mycket snack men liten verkstad.
Då får man lägre lön."

Här säger han alltså emot sej själv och att i princip alla kvinnor bara är babblande idioter!
- Nästa är inte heller den skarpaste kniven i lådan. Han rabblar upp irrelevant fakta (att man kostar samhället mer motiverar inte diskriminering! Om det är ett sådant stort problem borde man i så fall diskutera extra skatter, men vi vet ju hur populärt det var med förslaget om "mansskatt") Och hur kan argument om området där män diskrimineras säga emot att kvinnor diskrimineras på vissa andra områden? Vi vill väl ha ett jämställt samhälle för alla? Artikeln handlade inte om våld mot kvinnor utan om LÖNER. Fatta!

- "Statistik från vården visar att kvinnor förbrukar 50% mer vård än män. 
Statistik visar att kvinnors pensioner är kostsammare för samhället än män, vilket gör att män subventionerar kvinnor.
Kvinnor ges könsbonus i avgångsbetyg från gymnasiet.
Våld mot män är 6 gånger alvarligare än våld mot kvinnor, ca 90 män drabbas av dödligt våld årligen."


Och dessa två kommentarer var postade under de senaste 17 minuterna! Varje gång jag ägnar mej åt att läsa kommentarerna till en debattartikel eller en tidningsartikel blir jag matt. Det finns så många idioter. Och då bestämmer jag mej för att aldrig läsa kommentarerna igen. Men det gör jag ju.

fredag 2 mars 2012

Äntligen!

Nu får ni äntligen historien om Basler Fasnacht! Som en påminnelse: Fasnacht var en hednisk tradition, där man med värme och oljud drev ut vintern och välkomnade våren. Sedan togs Fasnacht in i de kristna traditionerna som en sista fest före fastan. Alla är utklädda, eftersom man som narren driver med överheten och inte vill visa ansiktet, då det kan få ödesdigra konsekvenser (=halshuggning).

Min och Sannis Basler Fasnacht:

Först gick vi en stadsvandring i Basel som hette Fasnacht för nybörjare.

 Sedan var det Chienbäse i Liestal och då bränner och städar man bort vintern med eldar formade som kvastar

Sanni framför eldtåget genom staden

En del eldar var jääääättestora. Och varmt blev det! Tur att Edy var med som har mycket rutin! Han gav oss värdefulla tips om var man stod bäst och hur man skyddade sej från värme, eld, rök och aska.

 Det mest spännande var när de gick in genom stadsporten till gamla stan och träbalkongen började glöda..

Kl.04.00 var det lykttåg i Basel, resterna av eldtåget eftersom man inte vill att stan ska brinna upp. Harry Potter var ett aktuellt tema som behandlades 

 Under tåget fanns det orkestrar som spelade trummor och flöjt och alla hade lyktor på huvudet som visade vilken grupp de kom ifrån och hur länge den funnits. Denna har funnits i nästan 100 år!

Klockan 14 började cortègen genom staden. Här en indiantamburmajor (med jättestort papier mache-huvud, han ser ut genom hål i halsen) med matchande spelkår i hasorna

Waggis - symbolen för Fasnacht. De kastar godis (ska symbolisera bönder från Frankrike som förr i tiden kastade grödor) och konfetti

Alla bär av någon anledning holländska träskor.. Varför är mycket oklart 

Euro-kalkonen var ett hett tema 

Och självklart hade waggisarna smugit sej i in i europaflaggan 

Mer waggis, just denna kastar en apelsin till mej

Blommor delar de också ut 

Och det tar, allvarligt, 24 timmar att få bort all konfetti från kläderna. De sista konfettibittarna blev jag av med när jag var i Sverige (2 dagar senare!)

 Basels stadshus

Bron över Rhen där Sanni och jag stod hela dagen. Kl 17 var det fortfarande full rulle 

Utsikt från bron mot gamla stan och domkyrkan 

Gatorna var fulla med skräp efteråt, men nästa dag kl.10 var allt rent igen 

På kvällen gick vi på lykt-utställning och kunde titta närmare på de vackra och humoristiska skapelserna 

Konkurrensen mellan Zürich (lejonet) och Basel (stadsvapnet i munnen) var självklart med 

Överallt på lyktorna finns jättesmå texter, skrivna på schweizertyska och som rimmar. 

De är till 99% humoristiska. Denna (om Basel vs Zürich) löd:
"Vari skillnaden ligger? Det är ju klart, intellektet" 

En otroligt snygg parodi på Titanic och Euron med Merkel och Sarkozy i huvudrollerna. (med den ironiska titel osänkbar..)

I birollerna får sej övriga Europa också en släng av sleven.

Summa sumarum så är det svårt att förklara alla intryck dagarna gav! Fest, glädje, humor, allvar blandat i en enda salig röra. Sanni och jag blev otroligt imponerade av staden Basel och människorna i den. Jag rekommenderar alla att besöka "de dery schenste Dääg" (de tre bästa dagarna) som är Basler Fasnacht. Och missa inte eldtåget i Liestal!